ponedjeljak, 8. srpnja 2013.

Požežani na TdF


Kako se bliži polazak ekspedicije našeg kluba na TdF, slobodan dan je prilika za kratki podsjetnik na dosadašnje ekspedicije članova našeg kluba. Sada već daleke 2004. četvero Požežana (Maja, Župsi, Mance i Mrkva) prisustvovalo je legendarnoj etapi na l'Alpe d'Huez. Prvi put u povijesti na tom usponu se vozio pojedinačni kronometar. Tri sata prije nego je startao Lance Armstrong, na Cyclingnews-u su objavili da se uz stazu već nalazi oko 500.000 ljudi. Procjene su išle sve do sutrašnjeg L'Equipe koji je objavio da nas je bilo nevjerojatnih 1.500.000. 

Slika prikazuje ''Hrvatski kamp'' kojeg smo dan prije smjestili na strminu iznad ''Nizozemskog zavoja''. To je mjesto kojeg tradicionalno već godinama zauzimaju brojni nizozemski navijači. Iako nisu imali nikoga među prvih 50 svejedno su bili mnogobrojni, a večer prije vjerojatno nitko od njih nije spavao pa tako nismo niti mi. Vedra alpska noć uz francusko vino i pjesmu.

Na cesti, pored nas su prolazile legende:  Hincapie, Landis, Guerini, Virenque, Moreau, Simoni, Pereiro, Leiphemer, Sastre, a za kraj Ullrich, Kloden pa Basso koji je zamalo glavom zapeo za Majin fotoaparat. Dvije minute iza njega je startao Armstrong koji ga je dva km prije cilja stigao i proletio kraj njega.


Boravak u francuskim Alpama iskoristili smo i za vožnje po bezbrojnim biciklističkim stazama oko mjesta Les Deux Alpes. Žičarama se možete odvesti na visinu od 3200 metara i skočiti na bicikl.



Sljedeći posjet TdF-u bio je 2009. U zadnjoj etapi u šest krugova po Champs-Elysees gledali smo fantastičan i na širokim ulicama nedodirljiv vlak ekipe Columbia - HTC. Mark Cavendish je dobio svoju šestu etapu, a na slici se iza njih vidi i Thor Hushovd koji je osvojio zelenu majicu. Tour je osvojio Alberto Contador ispred Andya Schlecka.

Nema komentara:

Objavi komentar